Výroba klobás podomácku – co všechno budete potřebovat?
Výroba klobás není natolik složitým úkonem, jak si možná myslíte, a jakmile jí přijdete na kloub, můžete si doma připravovat lahodné klobásy, které mohou směle konkurovat jakýmkoliv klobásám kupovaným. Možná největší překážkou je vhodná výbava. Plnička klobás, kvalitní mlýnek a kutr – to jsou tři hlavní předměty, které by ve vaší kuchyni neměly chybět. Zbytek je již jen otázkou vhodných ingrediencí, trpělivosti i zápalu pro věc!
Mlýnek na maso je prvním nástrojem, který přijde ke slovu
Jestliže chcete dělat klobásy skutečně od píky, pak si musíte maso také sami umlet. Samozřejmě můžete zajít do řeznictví pro maso již umleté. Budete-li ale mlít podomácku, budete mít mnohem větší míru kontroly nad konzistencí masa a následné vmíchání ingrediencí pak pro vás bude snazší.
Co se týče výběru mlýnku, vaše možnosti jsou dnes prakticky neomezené a zahrnují spektrum od menších ručních mlýnků až po sofistikované elektrické mlýnky.
Jaký z nich vybrat, to je zcela na vás. Jestliže vám stačí udělat si klobásy v malém množství jednou za čas pro radost, asi není nutná velká investice do profesionálních mlýnků a vystačíte si s jednoduchým mlýnkem ručním.
Případně, se, jak bylo řečeno, můžete spolehnout na maso již namleté v řeznictví, byť tím obětujete určitou míru kontroly nad jeho kvalitou i konzistencí. Je to na vás.
Mějte k ruce také kutr
Podle toho, jaký typ klobásy připravujete a jaká je konzistence namletého masa bude možná zapotřebí ještě kutr. Ten pomůže již namleté maso dále rozmělnit, aby jím mohlo lépe prostoupit koření, sůl a další ingredience podle potřeby. Například u vinné klobásy je kutr prakticky nutností, u klobás s hrubší náplní vám možná výroba projde i bez něj.
Na namleté a rozmělněné maso budete dále potřebovat buď vaničku na maso, v níž smícháte maso s ingrediencemi ručně, nebo speciální mixér v případě, že děláte klobásy ve velkém.
Plnička klobás je další nutností
Tedy jak se to vezme – lze dělat i klobásy bez střívek, uhnětené pouze rukama. Jestliže ale chcete dělat skutečně profesionální klobásu, pak budete potřebovat plničku klobás. Takový přístroj je opět k sehnání jak v ruční, tak elektrikou poháněné podobě.
Obsluha plničky klobás není složitá a princip je prakticky u všech typů stejný. Na plnící trubičku se navlékne střívko klobásy a na konci se zaváže, nejlépe přírodním provázkem. Zásobník plničky se naplní rozmělněným a okořeněným masem a začne se (buď ruční kličkou či automaticky) stlačovat přítlačným talířkem.
Přítlačný talířek takto vhání maso do trubičky, která plní střívko. Jakmile toto střívko dosáhne vámi požadované délky, jednoduše jej uštípnete, zavážete druhý konec a klobása je hotová. Podle délky střívka můžete takto v procesu pokračovat dále – opět zavážete střívko na konci a pokračujete v jeho plnění masem.
Takovouto hotovou klobásu pak můžete připravovat mnoha způsoby. Vařit, udit, smažit – podle chuti i možností.
Jaké ingredience budou třeba?
Receptů na dobré klobásy jsou tisíce a nějaký, který vám padne do oka, si jistě není obtížné vyhledat. Shrňme tedy stručně, co nesmí chybět u žádné klobásy.
- Maso. Jistě, existují i vegetariánské klobásy, ale maso je zkrátka to, co naprostá většina lidí očekává, když se řekne klobása. Typ masa může být různý – plec, krkovice, bůček, přední, atd. Maso nemusí být dokonale libové, klobása snese i nějakou tu kližku či chrupavku, zejména pokud se dobře namele. Navíc by měl být v klobáse zastoupen i tuk, aby nebyla až příliš suchá. Pokud maso nemá dost tuku vlastního, měli byste jej přidat zvlášť.
- Voda či jiná tekutina. Při smíchávání masa s kořením hraje svou roli také voda nebo jiná tekutina (třeba víno či pivo), která zajistí, že se jednak maso lépe promísí s kořením, jednak poté bude snáze procházet plničkou.
- Koření. Klobása bez příchuti zkrátka není ono. Je tisícero způsobů, jak klobásu okořenit a ochutit. V našich končinách je klasikou sůl, česnek, pepř, kmín a mletá paprika, ale klidně se nebojte sáhnout i po kořením exotičtějším – například kari klobása je symfonie pro chuťové buňky.
- Střívka. Může jít buď o přírodní, pravá střívka, jako obalový materiál se ale používá třeba i speciální papír či kolagen (cutisin). Jak bylo řečeno výše, klobásy lze uplácat a vytvarovat bez střívek, je to ale mnohem obtížnější a riskujete, že se vám rozpadnou, pokud nebude konzistence masa dokonalá.
Nyní již tedy víte, co vše budete k přípravě klobásy potřebovat. Sežeňte si potřebné náčiní, najděte si vhodný recept a pusťte se do toho!