Topení břízou
Před začátkem každé topné sezóny je potřeba nejen ujistit se, že vaše topná soustava je v pořádku. Ale ti, kdo topí tuhými palivy, si dostatečně včas musí udělat i zásobu uhlí nebo dřeva na zimu. Podívejme se na topení břízou i na to, čím topit nejlépe.
Při topení dřevem velmi záleží na tom, jaký druh dřeva si pořídíte i jak je na tom se svou vnitřní vlhkostí. Pokud se porazí stromy, tak se sice dřevo dá naštípat, ale na zátop rozhodně není vhodné. Je totiž mokré a špatně by hořelo. Proto je bezpodmínečně nutné nechat ho nejprve vyschnout, a to nejméně půl roku až rok. Ale platí tady, že čím déle, tím lépe. A týká se to i topení břízou.
Topení břízou je specifické
Topit můžete jakýmkoliv dřevem. Takže pokud si ho nakoupíte dostatečně včas, je úplně jedno, jestli si pořídíte to z jehličnanů nebo z listnatých stromů, jestli bude suché nebo mokré, jestli bude měkké nebo tvrdé. Ale zkušenější majitelé kotlů na tuhá paliva už vědí, že každý typ dřeva se hodí jindy a jinam. A právě topení břízou je poměrně specifické. Jde totiž o velmi kvalitní dřevo, které má specifické vlastnosti.
Kdy se hodí topení břízou?
Březová polena jsou zvláštní v tom, že dobře hoří. A to i když nejsou dokonale proschlá. Jejich další velkou výhodou je, že při hoření nepraskají. A navíc se z nich uvolňuje příjemná vůně. V kotli na tuhá paliva to neoceníte. Pokud ale březovými poleny topíte v krbu (a to ať už v tom doma nebo venku při grilování či opékání špekáčků), tak vás právě bříza velmi mile překvapí. Ideální je ale nechat ji dostatečně proschnout, třeba i v kulatinách. Pozitivem je také to, že se pak snadněji než ostatní druhy dřeva zapaluje a není z ní tolik nepříjemného nepořádku.
Topení břízou při uzení
Březové dřevo milují především lidé, kteří rádi udí maso. Právě topení břízou je při uzení velmi oblíbené, a to ze dvou důvodů – nepříjemně nekouří a také nepáchne. Maso tak nezíská nechtěný zápach. Bříza hoří dobře, dlouho a je na ni při uzení spolehnutí. Nejde přitom o úplně měkké dřevo, ale zároveň ani o tvrdé dřevo. Jelikož je bříza popisována jako středně měkké dřevo, tak to znamená, že neshoří tak rychle, ale budete ji muset hlídat a pravidelně přikládat.
Kolik stojí bříza na topení?
Pokud máte na pozemku břízy a uvažujete o jejich pokácení, určitě dřevo neprodávejte. Výhodnější je nařezat ho třeba na metrová polena a ta nechat postupně prosychat. Menší polínka pak můžete vyskládat třeba vedle krbu a může jít o zajímavou dekoraci. Pak je postupně můžete zpracovávat, respektive spalovat.
Pokud byste si břízu na topení naopak rádi pořídili, pak počítejte s cenou okolo 1 300 korun za 1 sypaný metr. Pakliže si ji při nákupu zvolíte nařezanou ve větších kusech a ne naštípanou, může být cena o něco nižší. Není ale vhodné vytápět domácnost pouze břízou. Na začátek topení je vhodným dřevem, ale následně se vyplatí míchat ji s dalšími tvrdšími druhy a pak přejít na zcela tvrdé dřevo, které hoří dlouho.
Bříza rychle vysychá
Už jsme zmínili, že bříza na topení je vhodná v tom, že dobře hoří, i když není zcela vyschlá. Pokud ale máte čas nechat ji pár měsíců vysychat, bude to jen dobře. A bříze to dost možná i postačí. Na rozdíl od mnoha jiných druhů stromů jí totiž často stačí pouhý rok, aby byla připravená na topení. Zato třeba dubové dřevo vysychá až 4 roky. O něco lepší je to s bukovým nebo habrovým dřevem, které na vyschnutí potřebuje v průměru 2 roky. Podobně krátkou dobu jako bříza pak obvykle vysychá smrk, borovice nebo lípa.
Při objednávání dřeva se proto zajímejte také o to, jak dlouho už vysychá a jaké druhy vám dodavatel přiveze. Obvykle se totiž dováží směs různých dřev a rozdíl se dělá pouze v tom, jestli jde o tvrdé dřevo nebo měkké dřevo.
Foto: Pixabay