Samosběr rybízu
Léto se blíží a čas dozrávání ovoce také. Krátce po jahodách začne dozrávat rybíz. Pokud z něj rádi připravujete dezerty, vaříte džemy nebo si ho dáváte jen tak, je nejlepší doba poohlédnout se, kde je umožněn samosběr rybízu.

To, že sousedovi otrháte keřík s rybízem, není samosběr. Ale existují celé plantáže plné keříků s rybízem, kam si můžete během otevírací doby zajít a natrhat si rybízu, co hrdlo ráčí. Nikdo vás nebude omezovat. Svůj natrhaný rybíz si pak necháte zvážit a zaplatíte za tolik kilogramů, kolik si natrháte. Jedná se o nejlevnější možnost, jak sehnat rybíz. A řada lidí proto na samosběr chodí. U rybízu je přitom samosběr poměrně snadnou záležitostí.
Kam na samosběr rybízu?
Po celé České republice existuje nespočet míst, kam můžete vyrazit na samosběr rybízu. Stačí jen zadat do internetového vyhledávače „samosběr rybízu“ a hned uvidíte, kam můžete vyrazit. Ještě lepší je podívat se do online mapy a zjistit, kterou rybízovou plantáž máte nejblíž. Protože i když je samosběr rybízu cenově výhodný, tak jet za rybízem třeba 100 kilometrů už tak výhodné není. Ve svém okolí ale jistě na nějakou možnost narazíte.
Cena za samosběr rybízu
Samosběr rybízu je cenově mnohem výhodnější než koupit si již natrhaný rybíz. A je to logické – pokud si koupíte rybíz už natrhaný, musíte v jeho ceně zaplatit také za práci, kterou někdo musel vynaložit na trhání. Co se týká samosběru, tam má každý majitel rybízových sadů jinou cenu. Zpravidla se ale jedná o částku okolo 40 korun za kilogram. Cena se ale může lišit podle jednotlivých typů rybízu – červený rybíz, černý rybíz, bílý rybíz. A pokud je špatný rok a rybízu se tolik neurodí, je cena za samosběr také obvykle o něco vyšší (ale stejně tak je vyšší i cena běžně prodávaného rybízu).
Co s sebou na samosběr rybízu?
Na každé rybízové plantáži to funguje jinak. Někde vám zapůjčí nebo odprodají košíky na rybíz, do kterých ho můžete trhat a pak si je vzít domů – později je pak můžete vrátit a dostat za ně peníze zpět. Jinde žádné košíky nemají a musíte mít své vlastní. Lepší je v tomto případě skutečně pevný košík než plastová taška, protože kuličky rybízu se vám v ní mohou rozmačkat a domů si přinesete víc džemu než rybízu. Pokud se bojíte, že si obarvíte při trhání ruce, je vhodné vzít si s sebou i rukavice. A nakonec nezapomeňte ani na láhev s pitím a třeba i na stoličku, abyste si při trhání mohli pohodlně sednout.
Jak na trhání rybízu?
Nezkušený česač rybízu by se mohl pokoušet trhat ho po jednotlivých kuličkách. Jenže to je špatný způsob. Zaprvé si kuličky nejspíš rozmačkáte, zadruhé vám obarví prsty – zatřetí je to zbytečně namáhavé. Rybíz se trhá tak, že se utrhne vždy celá stopka obsahující dané kuličky. Nejlepší je uchopit ji co nejblíž u větvičky rybízového keříku a netahat za ni, nýbrž ji odlomit proti směru jejího růstu (zpravidla směrem vzhůru). Trhání rybízu se tak stane jednoduchým a díky trhání celých stopek je i poměrně rychlé. Navíc se u něj nemusíte tak sklánět jako třeba u samosběru jahod a za chvíli máte košík plný.
Další samosběry
V letním období můžete vyrazit také na samosběr dalších plodů. Jen je potřeba ohlídat si dobu jejich dozrávání. Typicky bývají úplně první jahody, které dozrávají už v květnu a pak v červnu. Později můžete vyrazit na samosběr malin, samosběr rybízu, samosběr ostružin. V sadech je také často umožněn samosběr jablek, hrušek a dalšího ovoce. A leckdy vám velkofarmáři dovolí i vyrazit samostatně na jejich zeleninu, která je pak levnější než ta nakupovaná v obchodech. Stačí jen pozeptat se po okolí a možná budete překvapeni, kolik ovoce a zeleniny můžete výhodně získat.
Foto: Pixabay