Proč opadává angrešt
Už se těšíte na úrodu, keřík je obalený plody a najednou zničehonic začnou padat. A je konec. Proč opadává angrešt a jak ho ještě na poslední chvíli zachránit?
Angrešt patří k oblíbeným zahradním keřům a leckdo má zvláštní chuť angreštu rád. Z jeho plodů můžete péct koláče, zavařovat je a jinak s nimi kouzlit v kuchyni. Pojídat se samozřejmě dají i samotné. A protože jsou poměrně velké, snadno se trhají – jen je potřeba dávat pozor na ostny, které keřík angreštu má. Jenže někdy se stane, že angrešt začne opadávat ještě před dozráním. Proč? A jak to zastavit?
Velké sucho
Důvodů, proč opadává angrešt, může být mnoho. Tím nejčastějším bývá přitom vliv počasí. A to zejména sucho. Pokud dlouho neprší a keř nezaléváte, začne mít po čase nedostatek vláhy. To na něm poznáte velmi snadno, protože jeho listy začnou být povislé, nevypadají už tak plné života a postupně zasychají. A protože se rostlina snaží přežít, začne se zbavovat toho, co jí připravuje o nejvíc síly a co jí připadá nadbytečné – svých plodů. Takže angrešty mohou začít opadávat, ještě než naplno dozrají. Abyste tomu předešli, je potřeba angrešt pravidelně zalévat. A když už je pozdě a většina angreštů spadla? Sesbírejte je a zpracujte – i pokud nejsou úplně dozrálé, můžete je například zavařit.
Nedostatek hnojiva
Každou rostlinu je potřeba hnojit, aby se jí dobře dařilo. Pokud to neděláte, má méně plodů nebo jsou výrazně menší. A totéž platí i o angreštu. Využít můžete přírodní organické hnojivo (koňský nebo třeba kravský hnůj), kuřince (ty je ale potřeba hodně naředit vodou, jinak mohou rostlinám spíš ublížit) nebo koupené hnojivo. Angrešt je potřeba přihnojit na podzim a pak zjara. Díky tomu budete mít lepší úrodu. Pokud naopak angrešt vůbec nehnojíte, nemá ideální půdu a počasí je horší, může se stát, že začnou plody opadávat nebo budou malé. I pozdní přihnojení je pak lepší než nic.
Zničené kořeny
Řada zahrádkářů už takovou nepříjemnou situaci zažila. Rostlině se daří, roste, kvete, má spoustu plodů, zaléváte ji, přihnojujete – a najednou začne rychle usychat a do několika dní je úplně mrtvá. Zpravidla za to mohou různí škůdci. A teď nemyslíme mšice a podobný hmyz, který můžete včas zlikvidovat postřikem – jde zejména o hlodavce. Pokud se vám do zahrádky vkradou myši, kterým se říká hryzci, je potřeba rychle proti nim zasáhnout. Pod zemí si totiž hloubí cestičky a přehryzávají kořeny rostlin. Angrešt tak nejen zaschne, ale i opadá. A není mu už pomoci.
Pozdní mrazík
Může se stát, že angrešt opadává už výrazně dříve. A to zejména proto, že ho spálí pozdní mráz. Pokud rostlina už kvete a přijdou přízemní mrazíky, je to ohrožením pro ovocné stromy, jahody, angrešty i vše ostatní. Je potřeba keřík přikrýt netkanou textilií, leckdo poblíž rozdělává i ohně. Zkrátka je potřeba promrznutí zabránit. Někdy stačí i teploty pohybující se okolo 0 stupňů Celsia a s úrodou je konec. Květy angreštu záhy ztmavnou a opadají. A může se stát, že mrazík takhle zasáhne už odkvetlý angrešt. Plody jsou ale ještě tak malé, že nevydrží a už pak nedokážou růst, načež opadají. Tam už není pomoci a musíte počkat na další rok – a doufat v dobrou úrodu.
Přelitý a přehnojený
Někdy se stane, že angreštu nebo jiným rostlinám svou přehnanou péčí ublíží i nezkušený zahrádkář. Ve snaze dopřát rostlině to nejlepší ji často a hodně hnojí a také hodně zalévá. Ale čeho je moc, to už škodí. Pokud je rostlina pořád v mokru, může ji to zničit a nebude plodit nebo plody opadají. Stejně tak i nadmíra hnojiva bývá kontraproduktivní – rostlina sice krásně roste, je hustá a listy mají svěží barvu, ale plodů má obvykle málo nebo žádné. A mohou rychle opadat. Přehnojením totiž způsobíte, že se naruší přirozený „životní cyklus“ angreštu a ten už tak plody nepotřebuje.
Foto: Pixabay