Proč jsou škvarky gumové
Škvarky patří k oblíbeným zabijačkovým pochoutkám a mlsat je můžete jen tak, nebo je třeba přidávat do vaření. Ale správě připravit škvarky není jen tak. Leckdy se může stát, že jsou škvarky gumové, příliš světlé nebo naopak připálené. Jak na to?

Škvarky nejsou ničím jiným než uvařeným vepřovým sádlem. Což mnoha lidem zní naprosto odpudivě. Kdo ale někdy ochutnal dobře připravené škvarky, ten ví, že jde o výjimečnou pochoutku. Nemluvě o tom, když se dostanete k čerstvým, ještě teplým škvarkům. Těm odolá málokterý milovník masa. Ale aby chutnaly takto skvostně, je také potřeba umět je dobře udělat. Což může být složitější, než se na první pohled zdá. Pokud to totiž uděláte špatně, jsou škvarky gumové, polosyrové nebo až příliš vyškvařené.
Základem je pečlivá příprava
Aby se vám mohly podařit výborné škvarky, je potřeba dát si záležet na jejich přípravě. A ta není nijak složitá. Zkrátka vezmete kus vepřového sádla a začnete ho krájet. Nejlepší je dělat z něj malé kostičky. Zásadní podmínkou ale je, aby byly všechny stejné – nebo aspoň přibližně stejné. Ideální je velikost 1 x 1 centimetr. A pokud budete chtít větší škvarky, opět se snažte dodržovat velikost.
Je nutno počítat s tím, že škvarky se při škvaření výrazně zmenší. Pokud byste je tedy dělali příliš malé, nic moc vám z nich nezbyde. Výsledkem bude tvrdé, seškvařené cosi, o co si ulomíte zub. A pokud je naopak vyškvaříte málo, budou příliš měkké a gumové.
Jak škvařit sádlo
Když máte nakrájeno, je vhodné dát kostičky do vhodného hrnce. Nezaplňte ho jimi po okraj, ideální je držet se zhruba do jeho poloviny. Podlijte je trochou vody a dejte na plotýnku. Nejlepší je, pokud máte k dispozici klasická kamna na dřevo, která mají horní plát určený na vaření – na těch se vám škvarky budou dělat jedna báseň. Dají se ale připravit i na plynovém sporáku. Nejhorší je to na elektrickém, který si sám reguluje teplotu a bude vám to trvat neskutečně dlouho.
Pak už jen čekejte, až se obsah hrnce začne vařit. V tu chvíli začíná vaše další práce. Kostky sádla je potřeba promíchávat a hlavně podebírat odspoda, ať se nepřipálí ke dnu hrnce. A musíte průběžně míchat a míchat, dokud kostky nedostanou podobu škvarků.
Jak poznat hotové škvarky
Na otázku, proč jsou škvarky gumové, existuje přesná odpověď – protože jdou nedoškvařené. Jsou z části ještě syrové. Odhadnout tu nejlepší dobu na odstavení ze sporáku je přitom záludné a chce to i trochu zkušeností se škvařením. Škvarky, které v tu chvíli už doslova plavou v sádle, musejí mít zlatavou až hnědou barvu. Musejí krásně vonět a vypadat na pohled už líbivě. Teprve tehdy je odstraňte na chladnou plochu. Bylo by ale chybou hned je vyndavat z hrnce. Nebojte se nechat je v něm ještě několik minut „doladit“.
Úprava škvarků
Teprve když sádlo trochu zchladne, můžete z něj škvarky vyjmout. Nejjednodušší je přecedit je. Vezměte cedník, dejte ho do jiného hrnce a obsah toho původního přes něj přelijte. Škvarky zůstanou v cedníku a sádlo se zcela oddělí. Pak je vysypte na máslový papír, který je ideální v tom, že se k němu nepřilepí, ale zároveň nepropustí zbytky sádla. Řádně je prosolte, čehož se vůbec nebojte, ale zase je potřeba to se solí nepřehnat. Promíchejte je a nechte zcela zchladnout. Pak už můžete mlsat.
Škvarky jsou časem gumové
Nejlepší škvarky jsou ty čerstvé. Jsou krásně křupavé a chutné. Poté si je můžete uložit do chladničky a chodit na ně tajně tam. Ideální je také zamrazit je, čímž vám vydrží a pak je vyndáte v podobném stavu jako čerstvé. Může se vám ale stát, že vám v lednici začnou měknout. Proč jsou škvarky gumové, asi vytušíte – může za to prostředí lednice. Ale dá se to napravit. Stačí hodit je na pánev a pod ně dát trochu sádla. Tím je doladíte opět k dokonalosti. A úplně stejně můžete v hrnci či na pánvi doškvařit ty nedoškvařené gumové škvarky.
Foto: Pixabay