Praktické

Jakou moukou vysypat plech

Jen málo žen o sobě říká, že nikdy nepečou moučníky a že je to nebaví. Většina naopak peče ráda (ale leckdy pečou samozřejmě i muži) a jejich rodina domácí moučníky vždy jistě ocení. Kreativitě se meze nekladou a domácí pečení je rozhodně levnější a zdravější než kupované dezerty a moučníky. Ale každý někdy začínal, a tak je jasné, že v začátcích máte víc otázek než odpovědí. A nebo se možná i po letech zkušeností dozvíte něco nového. Třeba to, jakou moukou vysypat plech, než na něj nalijete těsto.

Použijete-li správnou mouku, máte po starostech.

Ta otázka se může zdát triviální. Čím vysypat plech? Odpovíme, že moukou, samozřejmě. Jenže když se nad tím zamyslíte, tak v základu máme tři druhy mouky – hladkou, polohrubou a hrubou. Konzistence každé z nich je jiná a každá mouka se také používá k jiným účelům. Omáčku například nezahustíte jinou moukou než tou hladkou. A knedlíky zase neuvaříte z jiné než hrubé mouky. Kuchař a pekař nebo každá hospodyně musí mít zkrátka přehled, co kam patří a čemu se vyhnout. Jenže u vysypávání plechu to kupodivu řada lidí až tak neřeší a vysypáváme ho takovou moukou, jakou jsou zvyklí. Takže někdo používá polohrubou, někdo hladkou a někdo hrubou. Jen jedna volba je ale správná.

Hrubý plech

Vysypáváte-li plech před pečením už spoustu let hladkou moukou a funguje-li vám to, možná nemáte důvod to měnit. Ale vězte, že je to špatně. Plech je nutné nejprve vymazat tukem (ať už tukem na pečení nebo vytřít olejem) a pak vysypat moukou. To proto, aby se moučník při pečení nepřichytil a šel pak z plechu snadno vyndávat. A jelikož chceme, aby byl plech hrubý a moučník pak doslova odpuzoval, je úplně tou nejlepší volbou hrubá mouka. Pokud tedy vysypete plech hrubou moukou, je to úplně ideální.

Jiné varianty

Možná už jste se setkali s tím, že někdo vymazaný plech vysypává namísto mouky strouhankou. Přijde vám to zvláštní? Naopak, i strouhanka se k tomu skvěle hodí a profesionálové ji vřele doporučují. Navíc vám to moučník zajímavě zpestří. A ještě to můžete vyladit tak, že plech určený na světlý moučník vysypete světlou strouhankou a plech určený na kakaový moučník vysypete tmavou strouhankou (tedy tou z tmavého pečiva).
A variací je ještě mnohem víc. Vymazaný plech můžete vysypat třeba kokosem, nadrcenými mandlemi, vločkami, bramborovou vlákninou či mandlovými plátky. Ta změna bude ve finále neuvěřitelná a budete se ptát sami sebe, proč to tak neděláte už dávno.

Druhy mouky

U vysypávání plechu moukou je ještě jeden problém. Mouky existuje tolik druhů, že se v nich jen málokdo dokáže orientovat a používat správnou mouku na správné účely. Někdy mouky používáme úplně svévolně a jinak, protože nám to tak vyhovuje a chutná. A někdy zjistíme, že jsme koupili neznámou mouku, která je prý strašně zdravá, ale nám strašně nechutná. Takže když se chystáme vysypávat plech moukou, měli bychom si pečlivě rozmyslet, po které sáhneme.
Například existuje bezlepková mouka, která je skvělá pro lidi trpící alergií na lepek a kterou samozřejmě můžete vysypat i plech určený na pečení.
Můžete různě experimentovat s chutěmi a zkusit plech vysypat špaldovou moukou, celozrnnou moukou, ovesnou moukou, žitnou moukou či ječnou moukou.
Pak existují ještě vyložené speciality jako je kukuřičná mouka, rýžová mouka, kokosová mouka či pohanková mouka, se kterými můžete také různě experimentovat a ani jedna z nich neobsahuje lepek. Občas můžete navíc narazit i na dýňovou mouku, cizrnovou mouku nebo na lněnou či kaštanovou mouku, ale jejich užití a chuť jsou poměrně specifické, takže se vyplatí nejprve si o nich něco nastudovat a vyzkoušet je na něčem malém, než z nich budete péct rovnou celý moučník na plech.


Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přečti si také
Close
Back to top button