Počítače

Jak zrušit trvalé přihlášení do emailu

Být trvale přihlášený do svého e-mailu (stejně jako na další různé účty třeba na sociálních sítích) je velmi pohodlné. Nemusíte se pokaždé otravovat s přihlašováním a vypisováním jména a hesla, zkrátka jen kliknete a jste ve své schránce. Jenže ne vždy je to vhodné a může se stát, že potřebujete toto trvalé přihlášení zrušit. Jak na to?

Trvalé přihlášení je někdy výhodné – ale někdy také ne.

Pokud se někam přihlašujete poprvé, v řadě případů se na horní straně vašeho monitoru (či dispeje telefonu) objeví malé okénko s dotazem, zda chcete vaše přihlašovací údaje uložit. Nebo můžete rovnou při přihlašování zaškrtnout možnost, že chcete být trvale přihlášeni. Jak už jsme naznačili výše, je to velmi pohodlné a ušetří vám to čas – zvlášť pokud se do e-mailu díváte i několikrát denně anebo nestojíte o to, aby vás automaticky odhlásil a vy jste tak okamžitě neviděli přijaté zprávy. Jenže zatímco odsouhlasení trvalého přihlášení je otázkou jediného kliknutí, tak zrušení trvalého přihlášení už se vám automaticky nikde nenabízí. Musíte si ho sami pracně dohledat.

Zapomenout

Některé e-mailové schránky nejsou tak zapeklité a jejich provozovatelé tuší, že občas chcete své trvalé přihlášení zrušit. Může jít o případ, kdy omylem napíšete jinou emailovou adresu a počítač vám ji pak pořád vnucuje. Nebo když se na vašem přístroji přihlásí někdo jiný a vy se pak složitě překlikáváte do své vlastní schránky. Případně když trvalé přihlášení omylem zaškrtnete například na veřejném počítači a rozhodně nestojíte o to, aby nějaká cizí osoba četla vaše e-maily a měla přístup k vašim leckdy citlivým datům.
Takže pokud máte e-mail vedený například u společnosti Seznam, odhlašte se z něj a znovu najeďte na přihlašovací obrazovku. V políčkách pro uživatelské jméno a heslo nejspíš budete mít už předvyplněné své údaje, protože systém si je na váš pokyn zapamatoval. Ale když se pořádně podíváte pod tato políčka, je tam možnost „Zapomenout“. Klikněte na ni a vaše údaje by měly rázem zmizet.

Smažte historii

Pokud jste se pokusili vymazat své údaje klasickou cestou nabízenou provozovateli e-mailových asistentů, ale neúspěšně, je tu ještě jedna varianta. A to velmi radikální. Je totiž možné smazat veškerá vaše hesla a všechny vaše přihlašovací údaje, která jste ve svém zařízení nastavili jako trvalá. Ale pamatujte, že nejde jen o jednu službu, smažou se vám veškerá uložená hesla a postupně si budete muset zase obnovit ta, u kterých o trvalé přihlášení stojíte.
Jak na to? Otevřete si svůj interentový prohlížeč (nemusí to být nutně na webové stránce s vaším e-mailem) a najděte Historii (v telefonu se do ní dostanete pomocí ikonky na pravé straně horní lišty, v počítači taktéž, případně můžete použít klávesovou zkratku Ctrl + H). Při mazání by se vám měly zobrazit možnosti, co vše si přejete smazat – vybrané potvrdíte zaškrtnutím daných políček. Mezi jinými jsou tam také hesla. Pokud vše potvrdíte, hesla by měla být trvale smazána. Proces nelze vrátit zpět (pokud tedy nejste ajťák a nevíte, jak historii opět obnovit).

Štítky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Přečti si také

Close
Close