Jak zamrazit dýni
Podzim je časem dýní. Po dlouhé době konečně dozrály a teď se nejen ještě sklízejí, ale spousta pěstitelů přemýšlí, jak je zpracovat. Dá se z nich péct, vařit i smažit. A můžete je zakonzervovat. Třeba mrazem. Poradíme vám, jak zmrazit dýni a vyhnout se typickým chybám.
Některá zelenina není vhodná na zamražení, protože mrazem měkne a „kašovatí“. To se týká třeba brambor. Ale dýně se zamrazit dá. Jen je potřeba postupovat při tom obezřetně, pomalu a s jistou dávkou trpělivosti. Je to totiž zdlouhavější proces. Vyplatí se vám ho ale podstoupit, protože dýni pak budete mít v mrazáku připravenou a můžete ji kdykoliv vyndat a použít podle libosti.
Nakrájet a mrazit postupně
U dýně je důležité vědět, že ji nemůžete mrazit celou. Což by vás pravděpodobně ani nenapadlo. A i proto je celý proces tak pracný. Nejprve musíte dýni rozkrojit a zbavit semínek. Pak ji musíte ještě oloupat. Některé druhy dýní, například hokaido, není třeba loupat, takže o to je to jednodušší. Pokud vám ale jejich slupka podvědomě vadí, oloupejte je. A pak je nutné nakrájet je. Nejlépe na stejnoměrně kostičky, ale pro zjednodušení je můžete nakrájet třeba na plátky.
Jak zamrazit dýni
Ani dál to s mrazením dýně není nijak jednoduché. Pokud byste totiž kostičky naházeli do sáčku a zavázali a zmrazili, tak by se z nich stala jedna jednolitá velká kostka. Pak byste je velmi špatně dostávali od sebe. Takže jedinou možností by bylo zamrazit dýni jen po takových dávkách, které pak rovnou využijete na jednu porci.
Mnohem lepší je proto rozložit kostičky na nějaký tác, plech nebo jinou vhodnou plochu, která je vhodná do mrazáku. Pak takto rozložené kostky dejte do mrazáku a nechte je alespoň hodinu zamrzat. Díky tomu ztuhnou a zpevní se. Pak je opět vyndejte a teprve tehdy vezměte mikrotenové sáčky a do nich dejte kostičky dýně. Tentokrát už můžete do sáčku dát libovolné množství, protože kostky už se nespojí.
Dozamrazení dýně
Následně už je to snadné. Sáčky zavažte a pokuste se přitom vytlačit z nich maximum vzduchu. Uložte je do mrazáku a nechte je tam, jak dlouho to bude potřeba. Až budete chtít dýni použít, jednoduše ze sáčku odsypte takové množství, které je nutné. Zbytek pak zase zavažte a vraťte do mrazáku.
Jak dlouho vydrží dýně
Pokud dýni nakrojíte a kus z ní použijete, tak zbytek vám po nějakou dobu vydrží v lednici. Ale měli byste ho zpracovat co nejdřív. Dokud do ní nezakrojíte, tak vám v chladném a temném místě vydrží několik týdnů, ale dost možná i měsíců. Takže tento způsob uchování dýně je o dost jednodušší, než když se budete pokoušet dýni mrazit. Protože objem mrazáku zkrátka není nekonečný.
Co se týká zamrazení dýně, tak i v tomto stavu vám vydrží velmi dlouho. Teoreticky jakkoliv dlouho potřebujete. Přesto se obecně doporučuje nenechávat zeleninu v mrazáku déle než několik měsíců. Čím dříve ji zpracujete, tím lépe. Když je tam totiž dlouho, může načichnout. Nejzazším termínem by proto pro vás měla být příští sklizeň – pokud se vám ale podaří zpracovat ji dříve, bude to jen lepší.
Přínosnost dýní
A proč vlastně dýně pěstovat a pak i z nich vařit nebo je mrazit do zásoby? Protože se jedná o velmi zdravou zeleninu. Obsahují především velké množství vitaminu A a také vitaminu C. Na podzim jsou proto ideální zeleninou, protože podporují náš imunitní systém a jsme odolnější vůči podzimním nemocem. Najdeme v nich také hodně vlákniny, obsahují antioxidanty a v neposlední řadě je v nich také lutein, který je doporučovaný pro zdraví očí. A ideální jsou tak zejména pro starší lidi, ale třeba i pro děti. Navíc existuje obrovské množství receptů, takže z dýní se dá připravit spousta výborných pokrmů.
Foto: Pixabay