Jak oškubat křepelky
Rozhodli jste se pro chov křepelek na vajíčka, ale po čase zjišťujete, že některé starší křepelky už nesou méně? V tom případě možná nazrál čas na porážku, abyste si také pochutnali na křepelčím mase. Ale jak oškubat křepelku?
Pokud jste ještě nikdy neškubali žádnou drůbež, můžete nad tím, jak oškubat křepelku, dost váhat. Pokud ale máte již zkušenosti se škubáním slepic, kachen nebo hus, tak vězte, že oškubat křepelku pro vás nebude žádný problém. Přesto vám poradíme, jak oškubat křepelku a nezbláznit se z toho.
Jak zabít křepelku
Než začnete škubat křepelku, měli byste ji nejprve usmrtit. To je logické. Ale jak zabít křepelku? Existuje více způsobů a citlivým jedincům se nebude zamlouvat ani jeden. Křepelku můžete omráčit, a to tak že ji například topůrkem sekery nebo násadou, případně klackem, silně uhodíte do hlavy. Pak jí hlavu odříznete. Další možností je zabití křepelky pomocí jateční pistole, useknutím hlavy nebo ustřižení hlavy.
Škubačka na křepelky
Co pak dál? Pokud máte hodně křepelek a nechce se vám škubat zdlouhavě jednu po druhé, tak vězte, že existuje takzvaná škubačka na křepelky. Levnější variantou je speciální válec s hroty, který připevníte na svou klasickou vrtačku. Po spuštění vrtačky se válec začne otáčet a vy křepelku jen držíte za nohy a pomalu ji spouštíte kolem válce, čímž je jí vyškubáváno peří.
Druhou možností je takzvaná bubnová škubačka na křepelky, která už je výrazně dražší. Jedná se o speciální buben, který má ve spodní části umístěn rotující talíř – vložíte do něj často až osm křepelek a zapnete, načež se z křepelek začne škubat peří a zpravidla do minuty je hotovo. Přitom by nemělo docházet k poškození kůže.
Ruční škubání
Pokud máte jen pár křepelek, asi si na škubání nebudete pořizovat žádné speciální náčiní za tisíce korun. Oškubete křepelku ručně. Trvá to déle, ale zvládne to i laik. Základem je neškubat křepelku „na sucho“. Je potřeba nechat si ohřát vodu a to tak, že se bude blížit bodu varu. Vařit by se neměla a ideální je dosáhnout u ní teploty okolo 70 stupňů Celsia. Pak křepelku položíte do vhodné nádoby – ať už do dřezu nebo do mísy, a polijete ji horkou vodou. Polévat je potřeba pomalu, aby se kůže spařila a peří šlo lépe vytrhávat. Horkou vodu nechte pod křepelkou a nevylévejte ji, protože se aspoň spaří i zespodu.
Jak oškubat křepelku
Pak už křepelku začněte škubat. Peří by mělo jít celkem bezpracně vytahovat. Pokud v některých místech nejde, polijte ho znovu horkou vodou. A tak pokračujte, dokud není celá křepelka oškubaná.
Následně si ohřejte další vodu a křepelku polijte, ať na ní nejsou žádné zbytky peří a je dokonale čistá.
Vyvrhnutí křepelky
Poslední je na řadě vyvrhnutí křepelky, tedy odstranění vnitřností. Vezměte si ostrý nůž, otočte oškubanou křepelku břichem nahoru a rozřízněte jí spodní část břicha. Křepelka je malá, proto veďte řez opatrně. Ale je potřeba, abyste se jí rukou dokázali dostat do útrob a vytáhnout odtud vše, co by tam už zůstávat nemělo. Střeva, žaludek, žlučník – to vše vyhazujte. Na žlučník přitom dávejte obzvláštní pozor, ať ho nepoškodíte a žluč se nevylije do křepelky.
Další vnitřnosti jako srdce, játra a plíce si můžete uschovat a přidat je do vaření – pokud máte vnitřnosti rádi. Pokud o ně nemáte zájem, vyhoďte je také. Následně odřízněte a odlomte pařátky, které jistě konzumovat také nechcete.
Pak křepelku opět propláchněte teplou vodou a nechte ji na vzduchu vychladnout a vyvětrat. Nedávejte ji okamžitě do lednice ani do mrazáku. Pokud ji ale chcete porcovat, je tohle ta nejlepší chvíle.
Foto: Pixabay