Jak dlouho vydrží utopenci
Také milujete utopence? Leckdo se nad nimi ošklíbá, ale Češi této zajímavé hospodské pochoutce naprosto propadli. Vyrobit je přitom není tak složité a zvládne to i člověk, který je ještě nikdy nepřipravoval. Otázkou spíš je, jak dlouho vydrží utopenci a jak je skladovat.
Možná patříte k té hrstce lidí, kteří nevědí, co to ti utopenci jsou. Proto si to na úvod krátce osvětlíme. Nebojte, nejde o žádné utopené lidi, i když inspirace názvem je velmi zřejmá. Taky tu totiž jde o topení. Ale ne lidí, nýbrž špekáčků. A ne v rybníku, ale ve speciálním nálevu. Takže už samotný název této zvláštní pochoutky naznačuje nejen to, jak se připravuje, ale i jak vypadá.
Příprava utopenců
Pokud si utopence dáváte vždycky zásadně jen v hospodě, možná ani nevíte, jak přesně se připravují. Přitom kdybyste to zkusili, tak zjistíte, že to je nejen snadné a rychlé, ale že vás nakonec tato zvláštní pochoutka vyjde na mnohem méně peněz, než když si je dáte právě v restauraci nebo jiném stravovacím zařízení (tam jsou utopenci někdy už tak drazí, že leckoho od objednávky odradí právě cena).
Jak tedy na to? Nejprve vyrazte na nákup a kupte si kvalitní špekáčky. Množství záleží na vás a vašich plánech. Co nespotřebujete, můžete pak ale klidně využít jinak (třeba si je opéct na ohni, přidat do jídla nebo zmrazit pro pozdější využití). Pak si kupte cibuli, tu klasickou bílou. Potom si připravte ještě ocet, papriku, případně i feferonku, bobkový list, nové koření a celý pepř a trochu cukru.
Nakládání
Utopenci se nakládají, takže je potřeba mít na to nějakou vhodnou uzavíratelnou sklenici (třeba tu od okurek). Nejprve si připravte lák. Každý ho dělá trochu jinak a recept si můžete upravit podle své chuti. Základem je ale voda a ocet, které smícháte v poměru 1:1. Tedy například 0,5 litrů vody a stejné množství octa.
Smíchejte je v hrnci, přidejte lžičku cukru, přihoďte bobkový list, pár kuliček černého pepře a nového koření, můžete přidat i pár hořčičných semínek a vařte. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli na kolečka, nakrájet můžete i feferonku nebo běžnou papriku (pokud je tam chcete přidat, ale ní to nutné).
Špekáčky nemusíte loupat a nařezávají se podélně a ne úplně – zkrátka tak, aby šly rozevřít, načež do každého vložíte cibuli a papriku. Někdo je ale rozkrájí na poloviny a cibuli pak dává kolem nich. Všechny tyto suroviny pak naskládáte do sklenic tak, abyste na maximum využili veškeré volné místo. Pak je zalijete horkým lákem a pevně uzavřete víčkem.
Skladování a životnost
Utopence máte hotové, co teď s nimi? Jelikož se nakládají, není vhodné dopřát si je hned – i když vás to může lákat. Potřebují se nejméně pět dní odležet, ale klidně je nechte i týden. Vhodné je dát je do chladna a temna – buď do lednice, nebo pokud máte chladnější špižírnu, kde je okolo 5 stupňů Celsia. Snést by ale měly i teplotu do 10 stupňů Celsia. Po otevření už se doporučuje uchovávat je v lednici.
A jak dlouho vydrží utopenci? Záleží na různých faktorech, ale po otevření sklenice by vám v chladničce měli bez problému vydržet až dva týdny. Leckdo je má i tři týdny. Ale mnohem obvyklejší je situace, kdy se snědí mnohem rychleji než tato lhůta uplyne – jde totiž o lahodnou chuťovku, která je vhodná nejen k pivu.
Pokud máte utopence naložené už delší dobu a nejste si jisti, jestli je tato dobrota ještě poživatelná, zjistíte to nejlépe tak, že je zkrátka ochutnáte. Pokud jsou špekáčky zkažené, velmi rychle to poznáte. Ale díky tomu že se nakládají do octa, což je de facto druh (jedlé) kyseliny, vydrží skutečně nečekaně dlouho.
Foto: Pixabay