Praktické

Jak dlouho udit salám

Vyuzený salám je tak lahodný, že se po něm jen zapráší. Připravit takto můžete jak domácí salám, který si vyrobíte od A do Zet, stejně jako si můžete doudit i koupený salám. Kouř z udírny mu dodá lepší chuť a stane se tak třeba i originálním pohoštěním pro vaše hosty. Ale jak dlouho udit salám a na co si dát pozor?

Vyudit salám není nijak těžké. Ale jak dlouho?

Uzení je léty prověřený proces úpravy a doslova konzervace potravin. Díky němu se ze syrového produktu stává pochutina připravená k přímé konzumaci, která navíc dlouho vydrží. A přitom vám k tomu stačí obyčejný kouř. Typicky se při uzení používá teplý kouř (nikoliv horký), ale udit můžete i ve studeném kouři. Obojí má svá pro oproti a je jen na vás, kterou možnost si vyberete – a pro kterou máte přizpůsobenou svou udírnu. Co se týká uzení salámu, tak využít můžete oba druhy kouře. Počítejte jen s tím, že ve studeném se bude salám udit výrazně déle. A jak dlouho?

Jak dlouho udit salám v teplém kouři

K oblíbenějším patří teplý kouř, protože lidem dává jistotu, že zlikviduje všechny případné bakterie a mikroorganismy, které by konzumentům mohly ublížit. Vložte domácí salám do udírny a na několika místech ho propíchejte. Pak už se můžete dát do uzení. Teplotu byste se měli pokusit udržovat na zhruba 65 stupních Celsia a neměla by vám vystoupat výrazně výše. Ačkoliv se salám díky své tenkosti zdá být rychle hotový, není tomu tak. Doporučuje se nechat ho v teplém kouři po zhruba 4 až 5 hodin.

Douzení v horkém kouři

Salám musí být dobře tepelně opracovaný. Neboli, nesmí zůstat ani v jednom místě syrový. Nejrizikovější je přitom jeho střed, u něhož prouzení trvá nejdéle. Po uplynutí výše zmíněné doby je proto dobré teplotu v udírně zvýšit, a to na zhruba 75 stupňů Celsia. Pak už se kouř mění v horký a dochází k lepší konzervaci a vyuzení salámu jakožto celku. Při této teplotě ho v udírně ponechte zhruba 15 minut, načež ho opatrně vyjměte.

Jak dlouho udit salám ve studeném kouři

Salám teoreticky můžete udit i ve studeném kouři. Mnoho lidí se do toho ale nepouští, jelikož jde o velmi zdlouhavý proces. Teplota kouře se totiž v tomto případě pohybuje mezi zhruba 20 až 30 stupni Celsia, takže vyuzení do tepelně opracovaného stavu trvá zhruba dvakrát déle než při uzení salámu teplým kouřem.

Mnohem oblíbenějším postupem je vystřídání obou stylů. Poté, co salám úspěšně vyudíte v teplém kouři, je vhodné okamžitě ho vyjmout a vychladit. Třeba i studenou vodou. Posléze ho do udírny můžete vrátit a ještě asi 2 hodiny ho necháte doudit ve studeném kouři. Není to sice nezbytně nutné a konzumovat ho můžete i bez douzení, ale právě tento dvojitý postup mu dodá ještě lahodnější chuť.

Jak dlouho udit koupený salám?

Možná vás napadlo, jestli se dá vyudit i koupený salám. Ten už je tepelně opracovaný a připravený ke konzumaci. Ale krátkodobý pobyt v udírně z obyčejného salámu udělá učiněný zázrak. Takže se toho vůbec nemusíte bát. A je úplně jedno, jestli jste si koupili celého turistu, heurkula, vysočinu nebo třeba lovecký salám. Pokud ho na hodinku či dvě dáte do udírny, nijak mu to nemůže uškodit – ba naopak. V tomto případě je ale lepší volit studený kouř, který salámu dodá typickou vůni a chuť udírny, ale nemusíte ho až tolik hlídat vzhledem k teplotě.

Vyudit můžete ledacos

Majitelé udíren se nemusejí omezovat jen na klasické maso a salámy. V udírně se dá připravit ledacos. Kromě vepřového masa předem naloženého do solného láku můžete vyzkoušet i hovězí, jehněčí nebo třeba udit celá kuřata. Oblíbenou pochoutkou jsou uzené ryby. A milovníci sýrů rozhodně neodolají úpravě této zdravé pochoutky právě v udírně. Kromě toho se hodí i pro přípravu klobás, párků nebo zmiňovaných salámů. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou a je jen na vás, co vyzkoušíte příště.


Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button