Praktické

Jak dlouho udit klobásy

Zima je nejlepším obdobím pro uzení a tak možná i vy přemýšlíte, co vyudit a hlavně jak dlouho to udit. Podívejme se proto společně, jak dlouho udit klobásy a na co si při tom dávat pozor.

Důležité je vědět, jak dlouho udit klobásy i při jaké teplotě.

Klobásy jsou ideální potravinou pro uzení. Na rozdíl od jednotlivých kusů masa je totiž doba jejich tepelné úpravy kouřem výrazně kratší. Navíc se do udírny snadněji zavěšují a můžete je klidně udit jak v teplém kouři, tak i v tom studeném. Přesto je potřeba znát základní pravidla, aby výsledek byl skutečně dokonalý a šlo o slast pro váš mlsný jazýček.

Na jakou teplotu udit klobásy?

Aby byly klobásy dobré a nebyly nedouzené, tedy z části syrové, je potřeba ohlídat si především dobu, po jakou budou v udírně. Jenže s tím souvisí i teplota kouře. Čím totiž bude nižší, tím déle budete muset klobásy udit. Čím bude naopak kouř teplejší, tím kratší bude doba potřebná k řádnému prouzení. Měli byste se ale vyvarovat horkého kouře, který se blíží teplotě 100 stupňů Celsia – to už je na udírnu zbytečně moc a výsledek pak nebude ideální. Obecně se uvádí, že pro uzení ve studeném kouři je ideální teplota do 30 stupňů Celsia a nejlepší je k tomu využít generátor chladného kouře. Klasické uzení pak probíhá při teplotách mezi 65 až 75 stupni Celsia.

Jak dlouho udit klobásy?

Čas uzení klobás není jednotný. Záleží totiž nejen na teplotě kouře, ale také na jejich velikosti. A jak asi tušíte, čím větší klobásy, tím déle bude potřeba ponechat je v udírně. Stejně tak dejte pozor i na druh masa, z jakého jsou vyrobeny. Tužší maso, jako třeba hovězí, potřebuje být v teple mnohem déle než například kuřecí. Takže obecně lze říci, že klobásy se udí od 3 do 15 hodin. Taková průměrná klobása by tedy měla v udírně pobýt průměrně 6 až 7 hodin.

Na konci zvyšte teplotu

Ať už používáte studený kouř nebo teplý kouř, je potřeba myslet na to, že v mase se mohou vyskytnout různé nebezpečné mikroorganismy. A ani teplota 30 stupňů ani 70 stupňů je mnohdy nezlikviduje. Proto je potřeba na závěr uzení teplotu v udírně zvýšit, a to na více než 75 stupňů Celsia. Neměla by dosahovat 100 stupňů Celsia, ale může se tomu výrazně přiblížit. Stačí 15 až 20 minut při takto vysoké teplotě a mělo by dojít k zahubení veškerých nebezpečných organismů, patogenů i bakterií. Pak klobásy už můžete vytáhnout.

Jak dál udržovat uzené klobásy?

Jen málokdo odolá čerstvě vyuzeným klobáskám. Proto se nejspíš hned po jejich vyndání už nebudete moct dočkat, až se do nich pořádně zakousnete. Což samozřejmě můžete. Klobásy je nicméně nutné posléze rozložit na vhodný povrch a nechat je postupně ochladnout. Nedoporučuje se ukládat je hned například do lednice. Teprve když zchladnou, dejte je do lednice. Nebo ještě lépe – do chladné spíže nebo sklepa, kam je nejlepší rozvěsit je. Takto ale nevydrží donekonečna. Ty, které nemáte v plánu spotřebovat do několika dnů, je ideální zamrazit. Pak už jen stačí kdykoliv sáhnout do mrazáku a klobásu sníst nebo využít třeba do vaření.

Přípravu klobás na uzení nepodceňujte

Není důležité jen to, jak dlouho udit klobásy nebo jak s nimi naložit po vyuzení. Ještě podstatnější je jejich správná příprava, která vám zaručí, že výsledek bude skutečně vynikající. Velkou výhodou je, že na rozdíl od masa na uzení je nemusíte nakládat do solného nálevu. Tím byste jim naopak uškodili a přesolili je. Klobásy stačí připravit podle vhodného receptu ze směsi namletého masa, soli a koření. Pak se směs typicky nechává odležet a následně se plní do střívek. Potom už můžete začít s uzením, klobásy není nutné nechat odležet nebo s nimi jakkoliv jinak nakládat.

Co když jsou klobásy nedouzené?

Na závěr přidáme ještě jednu radu. Možná se vám přihodilo, že jste podcenili dobré rady, jak dlouho udit klobásy, a ty jsou po vyndání z udírny nedodělané. To poznáte velmi snadno – stačí je rozkrojit. To se může stát nejen začátečníkovi, ale i zkušenému labužníkovi. Nové roztopení udírny a další uzení v tu chvíli už nemá smysl. Ale vše můžete poměrně hravě zachránit, pokud klobásy následně ještě chvíli povaříte. Úplně stačí vložit je na čtvrt hodiny do vody o teplotě přibližně 80 stupňů Celsia.


Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přečti si také
Close
Back to top button