Praktické

Čím potírat koláče

Není koláč jako koláč. Pokud jste tedy nikdy skutečné koláče nepekli, možná nad nimi hodně přemýšlíte a váháte, jak na ně, aby byly skutečně ukázkové. Čím plnit koláče? Čím potírat koláče? A jak na těsto?

Čím nakonec potřít koláče?

Když řekneme koláče, nemyslíme tím jakýkoliv koláč, který upečete na plechu. Míníme tím skutečné, oválné koláčky, které se typicky dělají z kynutého těsta a plní se různými typy náplní – od makové přes tvarohovou až po různé ovocné. Na první pohled by se mohlo zdát, že upéct takové malé koláčky je snadné. Ale není tomu tak. Upéct hezký, dobrý a povedený koláč je umění. A my vám mimo jiné poradíme, čím potírat koláče, aby se pak hezky leskly.

Čím potírat koláče?

Půjdeme na to trochu odzadu. Koláče se potírají totiž až na konec – buď těsně předtím, než je vložíte do trouby, nebo až po nějaké době pečení v troubě. Teoreticky byste koláče potírat ani nemusely a upekly by se úplně stejně – jen by neměly tak hezkou hnědou barvu s odleskem. Tuto barvu jim dodá právě to, pokud potřete koláče rozšlehaným vajíčkem. Existuje ale několik triků, jak docílit různých odstínů hnědé nebo zlatavé barvy koláčů.
Zaprvé můžete rozšlehat celé vajíčko, tedy žloutek i s bílkem a tím pak koláče potírat. Díky tomu získají upečené koláče sytě hnědou barvu (nikoliv ale spálenou).
Pokud budete potírat koláče pouze bílkem, získají lesk, ale nebudou tolik hnědé.
A pokud je naopak potřete pouze žloutkem, nebudou se tolik lesknout, ale zato získají zlatavohnědou barvu.

Vylepšené potírání koláčů

Možná si říkáte, že vaše koláče nikdy nechutnají tak lahodně jako ty koupené. Důvod je možná právě v potírání. Můžete na to jít totiž chytřeji – rozšlehané vajíčko určené na potírání koláčů smíchejte s trochou teplého mléka a teprve touto směsí koláče potírejte.
Dalším trikem, jak dodat koláčům lepší chuť, je smíchat rozšlehané vajíčko s rozpuštěný máslem a tím pak potírat koláče. Dodá jim to mnohem lahodnější chuť a větší křehkost.

Těsto na koláče

Koláče můžete tvořit mnoha způsoby. Někdo nedá dopustit na kynuté koláče, jiný má v oblibě naopak nekynuté koláče. Může jít o svatební koláčky, posvícenské koláčky, frgály, chodské koláče nebo jakékoliv koláče z listového těsta. Všem těmto vašim výrobkům a lahodným dezertům můžeme říkat koláče. A u všech si budete jistě klást otázku, čím potírat koláče. Kterou už jsme si výše zodpověděli.
Pokud nemáte s pečením koláčů zkušenosti, je vhodné najít si na ně recept na internetu. S kynutým těstem je to o trochu složitější, ale pokud s ním máte zkušenosti, nebude vám to dělat větší problémy. Nekynuté těsto je jednodušší a pečení s ním je také rychlejší, protože nemusíte čekat, až těsto nakyne. Můžete ale zkoušet různé postupy a různé recepty a vaše dezerty budou pokaždé jiné.

Náplň do koláčů

Stejná variabilita se týká i náplní do koláčů. Tak schválně, čím plnit koláče? Někdo vám ihned odpoví, že tvarohem. Jiný, že mákem. Další neplní ničím jiným než švestkovými povidly. Ale možností máte nespočet. Od různých typů marmelád přes rozvařená jablka až po čokoládovou náplň. A nebo můžete dělat slané koláče, které budou příjemným zpestřením. A i slané koláče je vhodné před pečením nebo během něho potírat rozšlehaným vajíčkem.

Další možnosti potírání

A co když se pustíte do jiného typu domácího pečiva? I to je vhodné potírat – jen jinou směsí než potíráte koláče. Například domácí rohlíky je vhodné před pečením potřít vodou a potírat je i během pečení. Pokud pečete chleba, potírejte ho také vodou před a během pečení, ale vhodnější je slaná voda. Nakonec je vhodné pečivo i něčím posypat – sladké pečivo sladkou „posypkou“, slané zase celým mákem, kmínem nebo třeba pár zrnky soli.


Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přečti si také
Close
Back to top button