Čím hnojit rebarboru
Rebarbora je zvláštní druh zeleniny, která má tu hlavní přednost, že je trvalá. Jakmile ji jednou zasadíte, můžete se každoročně těšit na sklizeň. Aby byla co nejbohatší, je ovšem potřeba rebarboru hnojit. Čím, kdy a jak?

Rebarbora má specifickou nakyslou chuť a často se z ní peče například rebarborový koláč. I proto se řada lidí domnívá, že jde o ovoce. Ale není to tak. Rebarbora je druhem trvalé zeleniny a obsahuje kyselinu šťavelovou – proto je nakyslá. Což je ale zároveň její nevýhodou, protože čím déle roste, tím větší obsah kyseliny v sobě má. Pokud byste ji sklízeli až pozdě v létě, bude už tak kyselá, že by vám ani nechutnala – a navíc by vám po ní mohlo být hodně špatně. Proto se rebarbora typicky sklízí ještě před začátkem léta.
Hnojení na podzim
Rebarbora potřebuje hnojit na podzim, kdy už je po sklizni a rostlina potřebuje přečkat chladné období. Jelikož se při sklízení ořezává a tak přichází i listy, je pro ni hnojení doslova životně důležité. Nejlepší je pro ni přirozený přírodní hnůj – ať už půjde o ten koňský nebo kravský. Hnoje k ní dejte dostatek a řádně ho kolem ní rozprostřete a „nakupte“. Dodá jí dostatek živin, aby mohla na začátku další sezóny zase dobře prosperovat.
Kompost k rebarboře
Nemáte po ruce přírodní hnojivo? Než kupovat nějaké chemické, raději sáhněte po kvalitním kompostu. Ten má na zahradě zpravidla každý zahrádkář a rebarboře také vcelku postačí. Postupujte s ním obdobně jako se zvířecím hnojem a rebarboru jím hezky zahrňte. Pokud byste měli k dispozici oba druhy hnojiva, klidně je rebarboře dopřejte oba – nijak jí tím neuškodíte, ba spíš naopak.
Rozpustné hnojivo
Aby rebarbora zjara začala dobře růst, je vhodné při podzimním hnojení přidat k přirozenému hnojivu i trochu toho chemického. Dobře ho ale vybírejte, protože se prodává mnoho druhů hnojiv. Je vhodné sáhnout po rozpustném hnojivu a tím následně zalít hnůj nebo kompost navrstvený kolem rebarbory. Díky tomu jí dáte maximum možných živin a můžete ji přes zimu nechat odpočívat.
Jarní hnojení
Druhé hnojení rebarbory by mělo přijít na jaře. A to brzy. Nejlepší čas poznáte podle toho, že jí začnou rašit nové stonky a listy, což se zpravidla děje na začátku března. V tu chvíli je opět vhodné dopřát ji přírodní hnojivo v podobě hnoje nebo kompostu. Na jaře je ale výhodnější doslova ho zakopat do země kolem rebarbory, aby se z něj potřebné živiny rychleji uvolňovaly. Pokud chováte slepice, jsou slepičince ideálním jarním hnojivem, ale je potřeba zacházet s nimi opatrně, protože jsou hodně agresivní – proto je vhodné rozředit je a teprve pak nalít na hlínu kolem rebarbory (a ne přímo na ni).
Použijte mulč
Ačkoliv to není nutné, rebarboře hodně prospěje, pokud hlínu kolem ní překryjete další organickou složkou, z níž postupně může čerpat živiny a hlína navíc tak snadno nevysychá ani nepotřebuje tak často zalévat. Ideální je k tomu takzvaný mulč, což může být ledacos – od nadrcené kůry, přes posekanou trávu až po slámu nebo seno. Mulčovací směsi se i prodávají v hobby marketech, případně si můžete pořídit speciální stoj – mulčovač a mulč si pro své rostliny vyrábět přímo doma. Rebarbora ho ocení a i díky němu může mít silné stonky a velké listy, které budou brzy připravené na sklizeň. S tou dlouho nečekejte – její nejlepší čas nastává v květnu.
Sázení rebarbory
Nemáte rebarboru, ale přáli byste ji? Nové rostliny se vysazují zpravidla brzy zjara, nejlépe už v březnu. I při sázení myslete na to, že kromě dostatečně hluboké jamky (měla by mít okolo 30 centimetrů) je potřeba dát na její dno přírodní hnojivo (od zvířat nebo z kompostu), ale vyhnout se slepičincům. V případě, že nemáte, čím hnojit rebarboru, můžete si chemické hnojivo koupit.
Foto: Pixabay