Toužíte po životě za Velkou louží? Chcete zemi nasávat všemi smysly?  Cestovat, poznávat přírodu, památky, seznámit se s původními i novými obyvateli a kulturou? Láká vás práce na tomto kontinentě? Pojďme se podívat, jak to s prací v Americe je. Můžete tam odjet jen tak na blind? Jak je to s vízem?

Proč za prací do ciziny?

Práce v zahraničí je pro nás stále atraktivní. Ne sice tolik, jako v letech předchozích, kdy Češi hojně utíkali do ostatních evropských států, aby si vydělali, ale na zkušenou do světa míříme neustále. Právě poznávání jiné země, naučení se jazyka a vůbec získání životních zkušeností bývá tou největší motivací. Zvláště, jedná-li se o studenty či mladé lidi těsně po škole. Člověk s rodinou už se pravděpodobně nevydá do cizí země vykonávat nekvalifikovanou práce, ale odcestuje v případě, že mu je nabídnuta velmi lukrativní pozice.

Jak to má Amerika?

Cizince potkáte v USA pracovat zejména na těch pozicích, na které kvalifikaci není třeba. Tedy různé úklidy supermarketů, kanceláří, rychlá občerstvení, práce v hotelu či restauraci. Práce, která je málo placená, často za vás není placeno zdravotní pojištění a abyste si vydělali, pořádně se nadřete. Pokud ale plánujete v USA zůstat déle, může to být pouze odrazovým můstkem k tomu posunout se výše. Studenti nejčastěji využívají sezónních prací na farmách.

Pracovní vízum nezískáte jen tak

Dostat pracovní vízum v Americe není vůbec jen tak. USA si je „šetří“ pro špičkové odborníky, hudebníky, sportovce. Každý, kdo si myslí, že se sbalí a odjede do Ameriky najít si práci a dostane vízum, by měl oči otevřít včas. Vízum, které opravňuje k vykonávání jakékoli pracovní činnosti, musíte vyřídit již před odjezdem. Musíte mít zajištěné zaměstnání. To si můžete najít sami předem, nebo využít některou z agentur. Těch je obrovské množství, stačí do googlu zadat heslo Práce v Americe.

Kdo jede do USA na soukromou turistickou cestu kratší 90 dnů, může využít bezvízového styku, tzv. ESTA, případně využít víz B1 (B2). Ostatní musí požádat o speciální pracovní vízum. O jaké vízum konkrétně žádat vám poradí na Velvyslanectví Spojených států amerických.

Work and Travel

Nejlepší startovní pozici mají studenti. Ti mohou vyjet na několik měsíců do země s programem Work and Travel. Pak 2-4 měsíce (obvykle přes léto) pracují a dalších 30 dnů mají na cestování. Je to skvělý způsob, jak se seznámit, naučit se jazyk, najít si případně pracovní kontakty. Co je potřeba splnit pro to, abyste takto mohli vyjet?

–          Být studentem denního studia VŠ či VOŠ(ne v posledním ročníku a ne v průběhu prvního semestru prvního ročníku)

–          Věk do 30 (někde 27 let)

–          Komunikativní znalost angličtiny

–          Vízum J-1 včetně zaplacení všech poplatků

Tato brigáda vás přijde na poměrně dost peněz, odhad je cca 50 tisíc na vyřízení + vlastní náklady na cestování. Pochopitelně se vám nějaké náklady (někdy si vyděláte i víc) vrátí. Work and Travel není primárně o tom vydělat si, jako umožnit studentům podívat se do země, získat zkušenosti a cestovat.